Polentová pizza
250 g kukuričnej krupice (polenty), 800 g nakrájaných paradajok, 125 g mozzarelly, 100 g dusenej šunky, 1 červená paprika, 100 g šampiónov, 10 čiernych olív bez kôstky, čerstvo mleté korenie, sušené stredomorské bylinky (napr. bazalka, oregano, tymián),
1 lyžica olivového oleja a soľ
1. Rúru vyhrejeme na 200 °C. V menšom hrnci privedieme do varu 750 ml vody s 1 lyžičkou soli. Vsypeme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania varíme 5 minút, potom hrniec stiahneme z ohňa a necháme polentu pod pokrievkou asi 30 minút bobtnať.
2. Plech vyložíme pečiacim papierom a polentu rozotrieme na vrstvu asi 2 cm. Na ňu rozotrieme paradajky.
3. Mozzarellu nakrájame na plátky, šunku na kocôčky. Papriku očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké rezančeky. Šampióny utrieme papierovou utierkou a nakrájame na plátky. Olivy nakrájame na tenké koliečka a všetko rozložíme na pizzu.
4. Podľa chuti pizzu osolíme, okoreníme a posypeme sušenými bylinkami. Pokvapkáme ju olivovým olejom a v horúcej rúre pečieme asi 25 minút.
TIP
Polentovú pizzu môžete obložiť napríklad aj salámou, tuniakom z konzervy, kukuricou i čerstvou zeleninou.
Milí celiatici,
pošlite nám na e-mail: info@bezlepku.sk s predmetom mailu Celiakie, vaše obľúbené a odskúšané recepty na bezlepkové jedlá a trom z vás pošleme knihu, ktorú vám venuje vydavateľstvo JAN VAŠUT s. r .o., pod názvom
Celiakie
ÚSPEŠNÁ LIEČBA NEZNÁŠANLIVOSTI LEPKU
Nemecká spoločnosť pre celiakiu
Celiakia, chronické ochorenie tenkého čreva, sa v posledných desaťročiach dostáva do hľadáčika vedeckého záujmu. Vďaka tomu sa objavuje rad informácií o príčinách ochorenia, rôznych procesoch v samotnom čreve a v ďalších postihnutých orgánoch, o príznakoch ochorenia a ich priebehu. Napriek tomu sa ukazuje, že ešte stále zostáva jedinou nádejnou a úspešnou liečbou bezlepková diéta. Tento poradca by vám mal pomôcť krok za krokom prispôsobiť váš život bezlepkovému stravovaniu. To neznamená iba čítať pri nákupe starostlivo údaje o zložení a vedieť odhaliť skrytý lepok, aby ste si nakoniec dokázali vybrať tie správne výrobky. Prinášame vám aj recepty pre celodenné stravovanie, ktoré vám dokáže, že bezlepkové jedlo môže byť veľmi chutné.