Maškrtiť sa dá určite aj bez lepku. V máji to platí dvojnásobne! Vedeli ste, že 16. mája si pripomíname Medzinárodný deň bez lepku?

Aby ste si mohli zamaškrtiť aj v prípade, že sa s lepkom nekamarátite, pripravil si pre vás víťaz historicky prvej série známej televíznej šou o pečení, sympatický cukrár Miňo Macuľa, sladký recept v originálnom podaní. Všetko potrebné na jeho prípravu, vrátane bezlepkového a bezlaktózového sortimentu značky K-free, nájdete vždy za výhodnú cenu vašom Kauflande.

Čučoriedkovo-citrónový travel cake podľa Miňa

Miňo si právom získal srdcia mnohých Slovákov. Aj dnes sa zvŕta v profesionálnej kuchyni, a najviac ho bavia práve dezerty. Nezľakne sa žiadnej výzvy, aj preto sa s veľkou chuťou pustil do prípravy bezgluténového čučoriedkovo-citrónového travel caku. Prajeme dobrú chuť!

Cesto:

  • zmes citrónová na pečenie K-free

  • 200 g masla

  • 3 vajcia

  • 25 g vody

  • 60 g mrazených čučoriedok

  • kôra z citróna

  • škrob

Lemon curd:

  • 50 g citrónovej šťavy

  • 30 g kryštálového cukru

  • 40 g žĺtok

  • 100 g vajec

  • 70 g masla

  • kôra z jedného citróna

Ganache čučoriedková:

  • 30 g smotany na šľahanie 33

  • 20 g mrazených čučoriedok

  • 100 g bielej čokolády

Citrónový krém:

  • 100 g mascarpone

  • 30 g práškového cukru

  • 30 g citrónovej šťavy

  • 50 g smotany na šľahanie

  • čučoriedky

Postup:

Zmes na múčnik, maslo, vajcia, vodu a citrónovú kôru dáme do misy. Pomaly premiešame elektrickým šľahačom s metličkami, potom na najvyšších otáčkach asi 3 minúty. Pridáme mrazené čučoriedky obalené v škrobe alebo v práškovom cukre a premiešame. Takto pripravené cesto dáme do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 160°C asi 60 minút a necháme vychladnúť.

Pripravíme si lemon curd. Všetky suroviny okrem masla dáme do ohňovzdornej misy a dobre premiešame. Misu dáme nad paru a stále miešame, až kým zmes nezhustne. Odstavíme, precedíme cez sitko a necháme trochu vychladnúť za občasného miešania. Pridáme maslo a miešame až do rozpustenia. Takto pripravený lemon curd dáme do misy, ktorú zakryjeme fóliou a necháme stuhnúť v chladničke.

Prejdeme na ganache. Čučoriedky so smotanou privedieme do varu, odstavíme. Čučoriedky trocha potlačíme v smotane. Touto zmesou zalejeme nalámanú čokoládu a dôkladne premiešame do hladkej konzistencie. Môžeme premixovať aj ponorným mixérom. V ďalšej miske prešľaháme mascarpone s cukrom a citrónovou šťavou, pridáme smotanu a šľaháme do zhustnutia. Pozdĺž upečeného korpusu urobíme dieru, ktorú naplníme lemon curdom. Vrch travel caku polejeme čučoriedkovou ganache a necháme zatuhnúť v chladničke. Ozdobíme citrónovým krémom a čučoriedkami.

Máme pre vás dobrý tip

Produkty privátnej značky K-free neobsahujú lepok ani laktózu. Vďaka bohatej bezgluténovej ponuke pečiva, cestovín a lahodných zmesí na pečenie, ktoré v Kauflande rozhodne neprehliadnete, zvládnete aj náročnejší recept ľavou zadnou.