Maškrtiť sa dá určite aj bez lepku. V máji to platí dvojnásobne! Vedeli ste, že 16. mája si pripomíname Medzinárodný deň bez lepku?
Aby ste si mohli zamaškrtiť aj v prípade, že sa s lepkom nekamarátite, pripravil si pre vás víťaz historicky prvej série známej televíznej šou o pečení, sympatický cukrár Miňo Macuľa, sladký recept v originálnom podaní. Všetko potrebné na jeho prípravu, vrátane bezlepkového a bezlaktózového sortimentu značky K-free, nájdete vždy za výhodnú cenu vašom Kauflande.
Čučoriedkovo-citrónový travel cake podľa Miňa
Miňo si právom získal srdcia mnohých Slovákov. Aj dnes sa zvŕta v profesionálnej kuchyni, a najviac ho bavia práve dezerty. Nezľakne sa žiadnej výzvy, aj preto sa s veľkou chuťou pustil do prípravy bezgluténového čučoriedkovo-citrónového travel caku. Prajeme dobrú chuť!
Cesto:
-
zmes citrónová na pečenie K-free
-
200 g masla
-
3 vajcia
-
25 g vody
-
60 g mrazených čučoriedok
-
kôra z citróna
-
škrob
Lemon curd:
-
50 g citrónovej šťavy
-
30 g kryštálového cukru
-
40 g žĺtok
-
100 g vajec
-
70 g masla
-
kôra z jedného citróna
Ganache čučoriedková:
-
30 g smotany na šľahanie 33
-
20 g mrazených čučoriedok
-
100 g bielej čokolády
Citrónový krém:
-
100 g mascarpone
-
30 g práškového cukru
-
30 g citrónovej šťavy
-
50 g smotany na šľahanie
-
čučoriedky
Postup:
Zmes na múčnik, maslo, vajcia, vodu a citrónovú kôru dáme do misy. Pomaly premiešame elektrickým šľahačom s metličkami, potom na najvyšších otáčkach asi 3 minúty. Pridáme mrazené čučoriedky obalené v škrobe alebo v práškovom cukre a premiešame. Takto pripravené cesto dáme do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 160°C asi 60 minút a necháme vychladnúť.
Pripravíme si lemon curd. Všetky suroviny okrem masla dáme do ohňovzdornej misy a dobre premiešame. Misu dáme nad paru a stále miešame, až kým zmes nezhustne. Odstavíme, precedíme cez sitko a necháme trochu vychladnúť za občasného miešania. Pridáme maslo a miešame až do rozpustenia. Takto pripravený lemon curd dáme do misy, ktorú zakryjeme fóliou a necháme stuhnúť v chladničke.
Prejdeme na ganache. Čučoriedky so smotanou privedieme do varu, odstavíme. Čučoriedky trocha potlačíme v smotane. Touto zmesou zalejeme nalámanú čokoládu a dôkladne premiešame do hladkej konzistencie. Môžeme premixovať aj ponorným mixérom. V ďalšej miske prešľaháme mascarpone s cukrom a citrónovou šťavou, pridáme smotanu a šľaháme do zhustnutia. Pozdĺž upečeného korpusu urobíme dieru, ktorú naplníme lemon curdom. Vrch travel caku polejeme čučoriedkovou ganache a necháme zatuhnúť v chladničke. Ozdobíme citrónovým krémom a čučoriedkami.
Máme pre vás dobrý tip
Produkty privátnej značky K-free neobsahujú lepok ani laktózu. Vďaka bohatej bezgluténovej ponuke pečiva, cestovín a lahodných zmesí na pečenie, ktoré v Kauflande rozhodne neprehliadnete, zvládnete aj náročnejší recept ľavou zadnou.