Spomínate si na najmladšieho účastníka prvého ročníka známej televíznej šou o pečení Viliama Bajzíka? Do najsladšej cukrárskej výzvy sa prihlásil už ako 14-ročný, a pečenie je jeho vášňou i dnes. Inšpirujte sa napríklad jeho receptom na netradičný, no o to originálnejší sviatočný dezert v bezgluténovom podaní. Ak si dáte záležať na dokonalom servírovaní, bude tou najkrajšou ozdobou na vašom sviatočnom stole.
Všetko potrebné na prípravu tohto receptu, vrátane bezlepkového a delaktózovaného sortimentu značky K-free, nájdete vždy za výhodnú cenu vo vašom Kauflande.
Prajeme dobrú chuť!
Exotic dezertný pohár (5ks)
250 g müsli K-free
Pavlova:
75 g kryštálového cukru
150 g bielkov
Mangový confit:
220 g mangového pyré
75 g passion fruit pyré
limetková šťava
70 g kryštálového cukru
5 g pektínu NH
čerstvé mango
Kokosový Krém:
125 g smotany 33% (A)
15 g malibu
110 g bielej čokolády
vanilkový lusk
185 g smotany 33% (B)
Postup:
Müsli dáme opražiť do rúry na 170 °C cca 13 minút. Kryštálový cukor a bielky nahrejeme nad parou na cca 60 °C, po nahriatí ich dáme do mixéru a vyšľaháme. Vyšľahaný sneh nastriekame na papier na pečenie a dáme sušiť do rúry na 75°C približne 3-4 hodiny.
Pripravíme si mangový confit. Kryštálový cukor a pektín zmiešame spolu, všetky ingrediencie okrem čerstvého manga dáme do rajničky a začneme variť, za stáleho miešania pridávame pektín s cukrom a pomaly privedieme zmes k bode varu. Uvarený confit necháme schladiť. Medzitým si nakrájame mango na kocky a následne zmiešame s uvarenou zmesou.
Smotanu(A), malibu a vanilkový lusk dáme do rajničky, privedieme k bodu varu. Prevarenú zmes pridáme k čokoláde a pomocou ponorného mixéra premiešame. Pomaly prilievame smotanu (B) za stáleho miešania s ponorným mixérom. Krém necháme aspoň 8 hodín odležať v chladničke a následne vyšľaháme. Jednotlivé komponenty vrstvíme v pohári podľa vlastnej fantázie. Prajeme dobrú chuť.
Foto: cukrár Vilko Bajzík