Celiakia je celoživotné imunitne sprostredkované ochorenie, ktoré postihuje deti i dospelých. Ochorenie sa vyskytuje u jedincov, ktorí preň majú genetické predpoklady a ktorí v potrave prijímajú prolamíny, čo sú bielkoviny v povrchovej časti obilných zŕn v pšenici, raži a jačmeni. Prolamín v bielkovine pšenice (lepku) sa volá gliadín. Celiakia je charakterizovaná rôznymi klinickými prejavmi črevnými i mimočrevnými. Najznámejším prejavom najmä u malých detí je porucha vstrebávania všetkých živín, čo vedie k hnačkám a neprospievaniu.

Prof. MUDr. Jiří Nevoral, CSc. Detský gastroenterológ, Pediatrická klinika 2. LF UK a FN Motol Praha
Praktická rada:
Lepok má byť do jedálneho lístka dojčaťa zavedený v malom množstve v období medzi ukončeným 4. mesiacom a ukončeným 7. mesiacom, a to najlepšie vtedy, keď je dieťa ešte dojčené. Týmto spôsobom, ako vyplýva z niektorých posledných medzinárodných štúdií, možno do istej miery celiakii predísť. Odsúvanie zavedenia lepku do stravy dojčaťa na neskorší čas vedie naopak, k častejšiemu výskytu celiakie. Počiatočné množstvá lepku predstavujú dve lyžičky pšeničnej múky v zeleninovom príkrme alebo 2 dojčenské piškóty v ovocnom príkrme.

Zdroj: