korpus
· 5 bielkov
· 275 g kryštálový cukor
· 1 lyžica Zlatého klasu
· 1 lyžica vínneho octu
· 50 g mandľových plátkov
krém
· 250 ml šľahačky na šľahanie 33%
· 250g mascarpone
· kôra z citrónu
· ešte potrebujeme – práškový cukor na posypanie ,ovocie na ozdobu a do plnky kiwi a lekvár na potretie
Bielky začneme šľahať v mixéri na stredných otáčkach. Keď sa začne tvoriť pena, pridávame po lyžičkách cukor. Sneh miešame potom ešte asi 8 minút, aby bol tuhý a lesklý. Na záver šľahania primiešame škrob a vínny ocot.
Tip:
Škrob a vínny ocot zabezpečia vláčnosť cesta, ktoré vďaka nim zostane vo vnútri mäkké. Vyšľahaný sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10-15 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a dopekáme ešte približne 20 minút. Upečený korpus vyberieme z rúry, pretočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
Tip:
Hneď ako korpus vytiahneme z rúry, môžeme ho opatrne narezať pomocou ostrého noža, aby sa roláda ľahšie rolovala.
Kým roláda chladne, vyšľaháme smotanu na šľahanie s mascarpone a citrónovou kôrou na tuhý krém. Jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny.
Vychladnutý korpus potrieme džemom a krémom. Na krém uložíme nakrájané kiwi a roládu opatrne zrolujeme. Necháme ju stuhnúť v chladničke.
Erika Lajgutová
Autorka receptu Erika Lajgutová sa zapojila do našej BEZLEPKOVEJ VÝZVY s džúsmi RELAX Benefit